Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

about

Τι είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος;

Είναι η συσσώρευση λίπους στο συκώτι και παρουσιάζεται όταν πάνω από το 5% του συνολικού βάρους του ήπατος αποτελείται από λίπος. Στην πιο σοβαρή μορφή, την αλκοολική στεατοηπατίτιδα, εκτός από την απλή συσσώρευση του λίπους, συνυπάρχει και φλεγμονή, οπότε δημιουργούνται σοβαρότερα προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συσσώρευση του λίπους στο ήπαρ, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος, η οποία είναι μη αναστρέψιμη ηπατική βλάβη.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μη αλκοολικής λιπώδους νόσου;

  • Το αυξημένο σωματικό βάρος
  • Υπερχοληστερολαιμία και υπερτριγλυκεριδαιμία
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης και η αντισταση στην ινσουλίνη
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Πολυκυστική νόσος των ωοθηκών
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Ορισμένα φάρμακευτικά σκευάσματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λιπώδους εκφύλισης του ήπατος;

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν ειδικά συμπτώματα. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί. Μερικοί ασθενείς με στεατοηπατίτιδα, μπορεί να αισθανόνται αδυναμία, κούραση, άλγος στο επιγάστριο ή στην ανώτερη δεξιά κοιλιακή χώρα και να έχουν κίτρινη χροιά στο δέρμα ή στα μάτια.

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διερεύνηση της λιπώδους νόσου του ήπατος;

  • Εξετάσεις αίματος
  • Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί ελαστογραφία του ήπατος, μια μη επεμβατική μέθοδος για την εκτίμηση της σκληρότητας του ηπατικού παρεγχύματος
  • Ίσως σε καποιες περιπτώσεις χρειαστεί βιοψία, μία επεμβατική μέθοδος με την οποία λαμβάνεται με ειδική βελόνα ένα μικρό δείγμα ιστού και αποστέλλεται για περαιτέρω ιστολογική διερεύνηση.

Πως αντιμετωπίζεται η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος;

Μέχρι σήμερα η πιο αποτελεσματική θεραπεια για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, είναι η απώλεια των περιττών κιλών και η σωματική άσκηση. Επίσης, επιβάλλεται η ρύθμιση του σακχάρου, της χοληστερίνης του αίματος και ενδεχομένως η αλλαγή κάποιου φαρμάκου το οποιό σχετίζεται σε τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Eνθαρρύνεται η διακοπή του καπνίσματος. Μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι βοηθητική.

Διατροφικές συμβουλές για την μείωση του λίπους στο ήπαρ.

Να ακολουθειται μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τη Μεσογειακή διατροφή.

Ενθαρύνεται με μέτρο η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών, καταναλώνοντας τροφές όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, και τους ξηρούς καρπούς και η κατανάλωση ωμέγα 3 λιπάρών, τα οποία υπάρχουν άφθονα στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, η ρέγγα και το σκουμπρί.

Επισης, ενθαρύνεται η καταναλωση πράσινου τσαγιού, η κατανάλωση σκόρδου, τζίτζερ, κανέλας και κουρκουμά

*Σημαντικό είναι ότι το λιπώδες ήπαρ είναι αναστρέψιμο εάν αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο. Ακολουθώντας , έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση, η ποσότητα του λίπους στο ήπαρ μπορεί να μειωθεί και να αποφευχθούν πιο σοβαρές ηπατικές νόσοι.