Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαφυλάξουμε την υγεία των οστών μας σε κάθε ηλικία.
Πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο διαιτολόγιο μας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως:
- Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλών λιπαρών)
- Γάλα σόγιας
- Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο.
- Τα αμύγδαλα
- Τόφου (ένα προϊόν από σόγια, το οποίο μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες, να αναμιχθεί με λαχανικά ή κρέας)
- Σαρδέλες, σολομός
- Φασόλια
*Συνιστάται να λαμβάνονται 1000-1300mg ασβεστίου ημερησίως.
Πρέπει να έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως ΄βιταμίνη του ήλιου΄, παράγεται στο δέρμα μας, όταν εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η διατροφή θεωρείται ότι καλύπτει σε ένα μικρό μόνο ποσοστό τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Ωστόσο, τους χειμερινούς μήνες, σε άτομα που ζουν σε χώρες χαμηλής ηλιοφάνειας ή περνούν πολλές ώρες σε σκοτεινούς χώρους, η σημασία της είναι πολύ μεγάλη.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι:
- Τα λιπαρά ψάρια (το σκουμπρί, ο σολωμός, ο τόνος, η πέστροφα και η ρέγκα)
- Στρείδια
- Μανιτάρια
- Υπάρχουν πολλές τροφές που εμπλουτίζονται με βιταμίνη D, όπως είναι τα δημητριακά και το γάλα
Συνιστάται να λαμβάνονται τουλάχιστον 600 ΙU βιταμίνης D ημερησίως.
Πρέπει να αποφεύγουμε τη λήψη αλκοόλ.
Η διακοπή του καπνίσματος, επίσης μειώνει τον κίνδυνο οστικής απώλειας.
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για το μυοσκελετικό μας σύστημα.
- Ιδανικά, συστήνεται να ασκούμαστε τουλάχιστον μισή ώρα, 3 με 4 φορές τη βδομάδα.
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας των οστών γινεται με το τέστ οστεοπόρωσης
Σε ποιους διενεργείται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας