Υπερηχογράφημα Ultrasound

Το Κέντρο μας διαθέτει το νέο, τελευταίας γενεάς μηχάνημα τύπου LOGIQ S8 του οίκου General Electric. O υπερηχοτομογράφος LOGIC S8, είναι βασισμένος στη νέα, ισχυρή τεχνολογία τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε λογισμικό που υποστηρίζει τη νέα επαναστατική τεχνολογία XD clear με κεφαλές πολλαπλών κρυστάλλων, η οποία αποδίδει εξαιρετικά υψηλή ανάλυση. Το υπερσύγχρονο αυτό μηχάνημα, διαθέτει τεχνική Ελαστογραφίας για την ποσοτική εκτίμηση της ελαστικότητας των ιστών, για άμεση σύγκριση της διαφοροποίησης των ιστών με υποψία κακοήθειας.

Το υπερηχογράφημα είναι μια ανώδυνη, φιλική προς τον ασθενή εξέταση και χωρίς καθόλου ακτινοβολία.

Το υπερηχογράφημα είναι εξέταση με υψηλό βαθμό υποκειμενικότητας (operateror dependent) και η σωστή διάγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάρτιση και την εμπειρία του ιατρού που το διενεργεί.

Τις τελευταίες δεκαετίες διεθνώς για την ακτινοβολία, επικρατεί η αρχή A.L.A.R.A. (As Low As Reasonably Achievable). Έτσι, με βάση τα ανωτέρω, το υπερηχογράφημα αποτελεί το σημαντικότερο διαγνωστικό εργαλείο στη φαρέτρα του σύγχρονου ακτινολόγου.

Υπερηχογραφικές εξετάσεις που διενεργούνται στο κέντρο μας

Υπερηχογραφήματα παίδων και ενηλίκων

Παιδιατρικό υπερηχογράφημα

Το παιδί δεν είναι μικρός ενήλικας!

Το υπερηχογράφημα στα παιδιά απαιτεί ειδικούς ηχοβολείς, σωστή ρύθμιση του υπερηχοτομογράφου σε ειδικές εξετάσεις (πχ υπερηχογράφημα εγκεφάλου), εξειδίκευση και προφανώς εμπειρία.

Υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας (ήπαρ, χοληδόχος κύστη, χολαγγεία, νεφροί, πάγκρεας, αορτή, ουροδόχος κύστη, μήτρα, ωοθήκες και προστάτης)

Υπερηχογράφημα πυλωρού/ γαστρεντερικού συστήματος.

Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων – έλεγχος ανάπτυξης.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα/τραχήλου

Υπερηχογράφημα νεογνικών ισχίων (εξέταση για αναπτυξιακή δυσπλασία-μέθοδος Graf ή για διερεύνηση ενδοαρθρικής συλλογής.

Υπερηχογράφημα εγκεφάλου (μόνο σε νεογνά και βρέφη και μόνο όσο η πρόσθια πηγή είναι ανοιχτή-περίπου μέχρι το 12ο μήνα).

Υπερηχογράφημα σπονδυλικής στήλης /νωτιαίου σωλήνα: μόνο σε νεογνά και βρέφη για την αναδειξη συγγενών διαταραχών ΣΣ και νωτιαίου σωλήνα, που ανήκουν στο φάσμα του δυσρραφισμού (δισχιδής ράχη, λίπωμα τελικού νηματίου, συρίγγιο κλπ).

Υπερηχογράφημα ενηλίκων

Υπερηχογράφημα άνω κοιλίας (ήπατος, παγκρέατος, σπληνός, χοληφόρων, νεφρών). Απαιτείται προετοιμασία τoυλάχιστον 4 ώρες νηστείας.

Υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας

Άνδρας: ουροδόχος κύστη, προστάτης αδένας (προ- και μετά ούρηση)

Γυναίκα: μήτρα, ωοθήκες, ουροδόχος κύστη.

Απαιτείται προετοιμασία: 1,5 ώρες πριν την εξέταση 4 με 5 ποτήρια νερό και να μην ουρήσετε μέχρι τη διεξαγωγή της εξέτασης.

Υπερηχογράφημα μαστών

Eλαστογραφία, βιοψία με κόπτουσα βελόνα (core biopsy) για περαιτέρω διερεύνηση αλλοιώσεων του μαστού.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα, παραθυρεοειδών αδένων, σιαλογόνων αδένων και τραχήλου.

Χαρτογράφηση τραχηλικών λεμφαδένων

Ελαστογραφία, παρακέντηση όζων του θυρεοειδούς αδένα(FNA), διά λεπτής βελόνης

Υπερηχογράφημα οσχέου

Υπερηχογράφημα μυοσκελετικό (αρθρώσεων, μυών, μαλακών μορίων)

Εγχρωμο τρίπλεξ αγγείων:

Κοιλιακή αορτή

Σπληνοπυλαίος άξονας

Νεφρικές αρτηρίες

Αρτηρίες και φλέβες άνω και κάτω άκρων

Καρωτίδες, σπονδυλικές αρτηρίες.

Αγγεία οσχέου

Περιορισμένο υπερηχογράφημα θώρακος (υπεζωκοτικές συλλογές, έλεγχος κινητικότητας του διαφράγματος κλπ.)

Ελαστογραφία ήπατος

Μη επεμβατική διαδικασία για τον προσδιορισμό του βαθμού της ηπατικής ίνωσης και την παρουσία κίρρωσης του ήπατος. Μέτρηση της ελαστικότητας του ήπατος μέσω καταγραφής της διάδοσης της ταχύτητας επιμήκων κυμάτων -shear waves elastography- που παράγονται μέσα στους ιστούς, όταν αυτοί υποστούν παραμόρφωση από ηχητικό παλμό. Από τα επίπεδα των μετρήσεων προσδιορίζεται το στάδιο της ίνωσης του ήπατος ή η παρουσία κίρρωσης. ‘Εχει υποκαταστήσει τη βιοψία και ταυτόχρονα είναι μία αξιόπιστη, ανώδυνη και γρήγορη μέθοδος (διαρκεί περίπου 10 λεπτά). Σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας των ασθενών με διάχυτες ηπατικές νόσους, είναι απαραίτητη είτε η βιοψία, είτε η ελαστογραφία του ήπατος.