Η πρόληψη είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, όχι μόνο επειδή μπορεί να μας προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά και γιατί υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε εξεταζόμενος, ότι πρέπει να απευθύνεται στον ιατρό που τον παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό του, για να τον αξιολογήσει κλινικά και να του συστήσει τις κατάλληλες για αυτόν διαγνωστικές εξετάσεις.
*Κάθε δύο χρόνια ή όποτε ο παραπέμπων ιατρός κρίνει αναγκαίο, πρέπει να γίνεται έλεγχος οστικής πυκνότητας, για διερεύνηση πιθανής οστεοπόρωσης σε ολες τις γυνάικες μετά την εμμηνόπαυση και σε όλους τους άνδρες μεγαλύτερους ή ίσους με 65 ετών. Ο έλεγχος οστικής πυκνότητας μπορεί να γινει και σε νεαρότερα άτομα (< των 50 ετών) με παρουσία παραγόντων κινδύνου. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων, σε πρόωρη εμμηνόπαυση, σε μεταβολικά και ενδοκρινικά νοσήματα, σε άτομα με βάρος <των 60 κιλών, σε κατάχρηση αλκοόλ κ.α.
*Μια φορά το χρόνο, θα μπορούσε να γίνεται ένα υπερηχογράφημα κοιλίας και ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα, για έλεγχο των εν λόγω οργάνων.
*Πότε ενδείκνυται να γίνεται έγχρωμο τρίπλεξ υπερηχογράφημα των καρωτίδων (προκειμένου να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων);
- σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση
- σε ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία
- σε καπνιστές
- σε ασθενείς με πρώτου βαθμού συγγενείς με αθηροσκλήρωση που αναπτύχθηκε πριν την ηλικία των 55 ετών σε άντρες και 65 ετών σε γυναίκες
- σε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.
- σε άτομα 55 ετών και πάνω, με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδυνου (αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη, κάπνισμα, υπερχοληστερολαιμία, γνωστή καρδιαγγειακή νόσος)
*Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες της 3ης ηλικίας: Οι γυναίκες άνω των 70 ετών με προσδόκιμο επιβίωσης > των 10 ετών, πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 2 χρόνια.
*Σε πρωην και νυν καπνιστές άνω των 55 ετών πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος του αναπνευστικού συστήματος.