Για το Παιδί

Στο διαγνωστικό κέντρο OPSIS, προσφέρεται μεγάλο φάσμα διαγνωστικών παιδιατρικών εξετάσεων, που βοηθούν στη διάγνωση ποικίλων παθολογικών καταστάσεων στα νεογνά, βρέφη και παιδιά, οι οποίες διεξάγονται πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με τον κλινικό ιατρό.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σύγχρονα και ολοκαίνουργια μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Ακολουθούνται όλες οι σύγχρονες και κατευθυντήριες οδηγίες απεικόνισης για τους παιδιατρικούς ασθενείς. Βασικό μέλημά μας, είναι η αξιόπιστη διάγνωση με την ελάχιστη βιολογική και ψυχολογική επιβάρυνση του μικρού εξεταζόμενου.

Υπερηχογραφήματα

Είναι εξετάσεις που χρησιμοποιούν υπερήχους για να απεικονίσουν τμήματα του σώματος του παιδιού, χωρίς να το επιβαρύνουν καθόλου βιολογικά. Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη απεικονιστικά μέθοδος για τους παιδιατρικούς ασθενείς.

Υπερηχογράφημα εγκεφάλου 

Διενεργείται σε νεογνά με ιστορικό προωρότητας και για τον αδρό έλεγχο του εγκεφάλου σε βρέφη με αυξημένη περίμετρο κεφαλής. Μπορει να πραγματοποιηθεί μέχρι να κλείσει η πρόσθια πηγή (περιοχή του κρανίου πιο ψηλά από το μέτωπο που είναι πιο μαλακή στην ψηλάφηση)

Υπερηχογράφημα ισχίων νεογνών

Εξαιρετική μέθοδος για έλεγχο της δυσπλασίας ισχίων. Μπορεί να διενεργηθεί μόνο πριν την οστεοποίηση της άρθρωσης του ισχίου.

Υπερηχογράφημα κοιλίας

Ελέγχονται τα συμπαγή όργανα της κοιλίας και διερευνάται το κοιλιακό άλγος στα παιδιά. Το υπερηχογράφημα κοιλίας στα παιδιά αναδεικνύει την παθολογική σκωληκοειδή απόφυση σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στα χέρια έμπειρου εξεταστή.

Υπερηχογράφημα ουροποητικού

Διενεργάται σε ουρολοιμώξείς, άλγος πλάγιας κοιλιακής χώρας, αιματουρία και μετά τη γέννηση σε προγεννητική διάγνωση παθήσεων του ουροποιητικού (πχ: υδρονέφρωση)

Υπερηχογράφημα αρθρώσεων

Ανάδειξη ενδοαρθρικών συλλογών και διερεύνησητου αρθρικού θύλακου σε αρθρίτιδες.

Υπερηχογράφημα τραχήλου

Γίνεται σε περιπτώσεις τραχηλικής διόγκωσης (εστιακής ή διάχυτης) ή για περαιτέρω διερεύνηση ψηλαφητού ευρήματος.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα

Σε παθολογικές εξέτάσεις αίματος, σε διόγκωση ή άλγος στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα.

Υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών

Συνήθως για τον έλεγχο της ανάπτυξης, σε πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη στα κορίτσια.

Υπερηχογράφημα οσχέου

Συχνή εξέταση στα αγόρια τόσο σε περιπτώσεις κρυψορχίας ή ανελκόμενων όρχεων, όσο και σε επείγουσα βάση για τη διερεύνηση του επώδυνου ημιοσχέου ή ύστερα από κάκωση 

Υπερηχογράφημα μαλακών μόριων

Για τη γρήγορη και ανώδυνη διερεύνηση εντοπισμένων διογκώσεων, λιπωμάτων, αιμαγγειωμάτων ή αγγειακών δυσπλασιών, δερματικών πόρων και κύστεων. Επίσης, την απεικόνιση μυών μετά από αθλητικές κακώσεις και την απεικόνιση των μεγάλων αρθρώσεων του σώματος.

Υπερηχογράφημα θωρακικού τοιχώματος

Για την απεικόνιση υπεζωκοτικής συλλογής ή περιφερικής πνευμονίας

Τriplex αγγείων

Έλεγχος σπληνοπυλαίου άξονα, νεφρικών αρτηριών, αρτηριών και φλεβών άνω και κάτω άκρων.

Ψηφιακές ακτινογραφίες

Είναι εξετάσεις που χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, προσαρμοσμένες κάθε φορά στο «μέγεθος» του κάθε παιδιού και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα παιδιατρικής απεικόνισης για να απεικονίσουν δομές του σώματος, όπως οι πνεύμονες και τα οστά. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που χρειάζεται να ελεγχθεί το έντερο ή να διερευνηθεί η εντόπιση ξένου σώματος, που όχι σπάνια τα μικρά παιδιά καταπίνουν. Επίσης, για τον έλεγχο του ουροποιητικού συστήματος, μπορει να διενεργηθεί ενδοφλέβια απεκκριτική ουρογραφία.

Για τον έλεγχο της ανάπτυξης των παιδιών, διενεργείται ακτινογραφία της άκρας χείρας, για τον έλεγχο της οστικής ηλικίας.

Στις ακτινογραφίες που σχετίζονται με ιοντίζουσα ακτινοβολία, ακολουθούνται πρωτόκολλα χαμηλής δόσης που απευθύνονται σε παιδιά και βασίζονται στις διεθνείς οδηγίες ακτινοπροστασίας για παιδιατρικούς ασθενείς (ALARA, Image Gently).