Για τον Άντρα

Ποιες είναι οι πιο βασικές προληπτικές εξετάσεις;

Έλεγχος προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη. Η υγεία του επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος, τη σεξουαλική ζωή και την υγεία του ουροποιητικού συστήματος του άνδρα. Τι συμπεριλαμβάνει; Οι τρεις βασικές εξετάσεις για τον προστάτη, είναι ο αιματολογικός έλεγχος με PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), το υπερηχογράφημα και η δακτυλική εξέταση. Για άνδρες χωρίς συμπτώματα και χωρίς οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη εξέταση του προστάτη θα πρέπει να γίνεται γύρω στα 50 έτη.

Έλεγχος ουροποιητικού συστήματος

Μπορεί να γίνει υπερηχογραφικός έλεγχος του ουροποητικού συστήματος (νεφροί, ουροδόχος κύστη, προστάτη) στον άντρα σε δυσουρικά ενοχλήματα, σε αιματουρία, καυσό κατά την ούρηση, σε αυξημένη κρεατινίνη στο αίμα ή σε περιπτώσεις κωλικου του νεφρού.

Εγχρωμο doppler υπερηχογράφημα των καρωτίδων

Σε άντρες με παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, ΣΔ, επιβάλλεται να γίνεται έλεγχος των καρωτίδων.

Εξέταση οστικής πυκνότητας

Και οι άνδρες παθαίνουν οστεοπόρωση!

Ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καθιστική ζωή, χαμηλή τεστοστερόνη, κάπνισμα, λήψη κορτικοειδών), θα πρέπει να ελέγχουν την οστική τους πυκνότητα, μετά την αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων κινδύνου.

Έλεγχος κοιλίας

Ένα απλό υπερηχογράφημα στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου, ελέγχει την κατάσταση του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων, του παγκρέατος , των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Εξέταση θυρεοειδούς: 

Η αιματολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα, θα επιβεβαιώσουν την καλή λειτουργία του πολύ σημαντικού αυτού αδένα.

Σημαντικό είναι ότι η εξατομίκευση του προληπτικού ελέγχου/check up και η ακριβής επιλογή των εξετάσεων, είναι πρωταρχικά ευθύνη του θεράποντα ιατρού σας.